Fremhevede artikler

Sorter etter tema
Mspa.no
Av

Vannkjemi: Hva er det og hvorfor er det viktig?

Kjøpt deg boblebad eller massasjebad? Gratulerer! Da kan du nyte utallige deilige og avslappende bad utendørs, både alene og i sosialt samvær med venner og familie.

Kanskje har du allerede brukt det et par ganger men først nå oppdaget at vannet ikke er like klart som det var ved første påfylling? Intet å bekymre seg for – vi tar deg gjennom de ulike faktorene som påvirker vannkjemien din, og hvorfor de er så viktige. 

 

Desinfiserende midler  

Bakterier trives godt i vann – spesielt i varmt vann. Av den grunn er desinfiserende midler helt essensielle for å opprettholde en god vannhygiene. Disse midlene dreper bakterier i badevannet og bidrar til å holde det friskt og rent.  

Det finnes tre ulike desinfiserende produkter å velge mellom: De klorfrie alternativene OxyBox (anbefales) og Bromin eller vannkjemi som inneholder klor. 

Les mer: Vannkjemi - vi har samlet alt du trenger i tre ulike pakker 

SpaChock 

Som nevnt ovenfor er boblebad og massasjebad helt avhengige av desinfiserende midler for akseptabel vannhygiene. Om du opplever at badevannet er uklart, anbefales SpaChock. Dette er et klorfritt spaprodukt som brukes for å gi rask og effektiv sjokkbehandling ved at det oksiderer bort organisk materiale, og dermed opprettholder et klart og skinnende rent badevann. 

PH-verdi 

Vannets pH-verdi spiller en svært viktig rolle i vannbalansen, og forteller hvor surt eller basisk vannet er. Dersom pH-verdien er i ubalanse kan dette føre til både hudirritasjon og skader på utstyr som rør, filter og pumpe. 

Den ideelle pH-verdien bør ligge på 7,2-7,6. Verdien leses enkelt av ved hjelp av teststrips. Viser målingen en mørk farge er pH-verdien for høy, men denne senker du ved hjelp av et pH-down-produkt. Dersom målingen viser en lys farge er pH-verdien for lav og heves med et pH-up-produkt

Visste du? Ved hjelp av ICO Spaguard kan du enkelt følge med på temperaturen og alle verdiene i ditt spabad - uansett hvor du befinner deg! 

Alkalinitet 

Ja, riktig pH-verdi er viktig, men den totale alkaliteten er faktisk enda viktigere. Alkaliteten forteller om mengden alkaliske stoffer (blant annet bikarbonater, karbonater og hydroksider) som er oppløst i badevannet. Enkelt forklart er den totale alkaliniteten bufferen av pH. Når denne ikke er i balanse, vil ikke pH-verdien gi deg en korrekt måling. Alkaliteten er derfor det aller viktigste elementet i vannets balanse. 

Den ideelle totale alkaliniteten bør ligge mellom 80-120 mg/l. Alkaliniteten kan heves ved hjelp av SpaCare Alka-Up og senkes med SpaCare Alka-Down

Les mer: Slik beholder du god vannkvalitet i boblebadet 

Kalsiumhardhet 

Hørt om bløtt og hardt vann? Kalsiumhardhet refererer til «hardheten» i vannet og måler av mineraler som kalsium og magnesium. Det bør være et nivå av hardhet i vannet, da for lite kalsium fører til skumdannelser i vannet, og i verste fall tæring på utstyr i boblebadet, som pumper og varmeelementer. På den andre siden vil for hardt vann (for mye kalsium) vise seg som kalkdannelser langs vannkanten på innsiden av boblebadet. 

Idealverdien for kalsiumhardhet er 200-300 mg/l. Dersom vannet er for bløtt, justerer du kalsiumhardheten med SpaCare Calcium Up, og hvis vannet er for hardt bruker du SpaCare Calcium Down. 

TDS 

TDS (total dissolved solids) handler om antall mengde oppløste stoffer i vannet, som mineraler, metaller og salter. I tillegg måler den kjemikalier du bruker for å desinfisere boblebadet. Med andre ord: TDS måler alt du putter i boblebadet som løses opp i vannet. Den spiller derfor en viktig rolle i vannets kjemi. Idealverdien for TDS ligger på 200-1500 mg/l. Dersom denne er for høy, er vannet overmettet av disse stoffene og vil bli grumsete eller uklart. Da bør du skifte ut vannet helt eller delvis. Hvis den er for lav tilsetter du SpaCare Calcium Up. 

Nå som du har satt deg inn i de viktigste elementene i vannets kjemi, gjelder det bare å huske å teste vannet regelmessig - og ikke minst: nyte mange deilige bad! 

 

New call-to-action

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Populære temaer

Inspirasjon Utemiljø Spørsmål og svar Produkt Tilbehør Pizzaovn Vannkjemi Helse Ekstrautstyr