Fremhevede artikler

Sorter etter tema
Mspa.no
Av

Slik bruker du en pizzaovn hjemme

Drømmer du om å ha din egen pizzaovn i hagen? Vi har laget en liten innføring i det du trenger å vite før du går til innkjøp av utekjøkkenet. Det er en herlig investering i uteplassen, men hvordan skal du få utnyttet pizzaovnen best mulig? Og hvordan lage verdens beste pizza hjemme i hagen? En ekte, italiensk pizzaovn er en god start. 

Hvorfor trenger du en pizzaovn?

Ordentlig, italiensk pizza skal stekes på en steinplate som holder omtrent 430 grader – og bare i 2-3 minutter. For å oppnå en slik temperatur trenger du en ordentlig pizzaovn. Grunnen til at pizza blir best i høye temperaturer er at luften fanges inne i skorpen samtidig som den stekes raskt på utsiden, slik at skorpen blir luftig og sprø. Osten smelter også jevnt over hele pizzaen.  

Hvilken pizzaovn passer for deg?

Når du skal velge pizzaovn er det noen ting du må tenke gjennom, slik at du finner den optimale ovnen for din uteplass. Det finnes ulike størrelser, så tenk gjennom hvor mange du lager mat til. Trenger du en ovn som kan steke flere pizzaer samtidig? Er det bedre med en mindre og litt lettere pizzaovn som kan flyttes rundt? Ønsker du deg en pizzaovn med tilhørende benk? Dette er ting som er fint å tenke gjennom, slik at du blir helt fornøyd. 

Du må også ta stilling til om du vil ha en vedfyrt ovn eller en hybridovn. Det er fordeler med begge, noen velger vedfyrt, for den autentiske og koselige følelsen det gir, andre setter mer pris på hybridovn, da den kan brukes både med gass og med ved. 

Les også: Alfa Forni: Verdens beste pizzaovn?

Hvordan vedlikeholde en pizzaovn?

Det er enkelt å vedlikeholde en pizzaovn. De høye temperaturene dreper bakterier, så du trenger derfor ikke å vaske innsiden av ovnen med vann eller vaskemiddel. Når kullet har brent ut og kjølt seg ned, kan du koste det ut og hive det. 

Tips: Hvis du knuser kullet og blander det med kompost, fungerer det ypperlig som gjødsel til hagen. Du kan for eksempel gjødsle tomatplanter til neste runde med pizza!

Tilbehør til en pizzaovn

For å få maksimalt utbytte av pizzaovnen trenger du litt tilbehør. Pizzaene stekes rett på steinen, og man trenger en pizzaspade, gjerne med litt langt skaft, slik at du slipper å stikke hendene inn i varmen. En varmebestandig hanske kan uansett være lurt å ha. Du trenger også en kost til å fjerne kullrester fra steinen. Et annet tilbehør som er kjekt å ha er spesiallagde laser-temperaturmålere, som kan fortelle deg nøyaktig temperatur på ovnen. Også må du selvsagt ha en pizzakokebok! 

Utekjøkken og plassen rundt – for maksimalt utbytte

Hvis du først skal investere i en skikkelig pizzaovn, kan det være hyggelig å lage et lite utekjøkken. Ovnen står best på en solid benk av rustfritt stål. Det er viktig at ovnen står stødig og plassert på et varmesikkert materiale. En kjøkkenbenk ute gjør det enkelt for deg å rulle ut pizzabunn og legge på toppingen. Det går raskt å steke pizza i en pizzaovn, så det kan være greit å ha en god benk å jobbe på der du også kan legge de rykende varme pizzaene. Dekk på med en rutete duk og stearinlys, og server stenovnsbakt pizza ute, som en ekte italiensk familie. Velbekomme!

Utforsk vårt utvalg av pizzaovner fra den italienske familiebedriften, Alfa Forni, og finn den rette kvalitetsovnen for ditt utekjøkken! 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Populære temaer

Inspirasjon Utemiljø Spørsmål og svar Produkt Tilbehør Pizzaovn Vannkjemi Helse Ekstrautstyr