Fremhevede artikler

Sorter etter tema
Mspa.no
Av

Dette bør du tenke på i boligjakten | Mspa.no

En bolig og et hjem kan være to helt forskjellige ting. Dersom du skal velge et nytt sted å bo kan disse tingene være med på å skape ditt drømmehjem.

Hva gjør egentlig et hjem til et hjem? Er det beliggenheten? Utformingen? Menneskene som bor der? Trygghet? Frihet? Kjærlighet? Vi tror det er en salig blanding av alle disse tingene, og mye mer. Et hjem vil være individuelt for alle og en hver. Noen ting vil være viktigere enn andre når du skal velge ny bolig. Her er det vi mener kan bidra til å gjøre den nye boligen til et perfekt hjem for nettopp deg.

 

Hvor skal dere bo?

For mange er beliggenhet en vanskelig ting å ta stilling til når ny bolig skal velges. Det kan være man har en drømmebeliggenhet, men at økonomien ikke strekker til med tanke på størrelsen dere trenger. Finn ut hva som er viktig for dere. Ønsker dere å være i nærhet til familie, venner, skole, turområder, sentrum, kollektivtransport eller jobb? Kanskje dere helst vil ha en kombinasjon av alle disse punktene, og for noen er dette null problem, mens for andre kan dette vise seg nærmest umulig.

 

Det er sjeldent man kan få i både pose og sekk. Dersom du er enslig kan du selv gjøre deg opp en mening om område med hjelp fra venner og familie dersom det trengs. Er dere et par så snakk sammen og finn kompromisser. Storfamilie på flyttefot? Det er viktig at alle føler seg inkludert når dere skal velge boområde. Selv små barn har ønsker og preferanser. Ha et lite familiemøte og skriv ned stikkord slik at dere kan finne et sted som alle blir fornøyde med. Lag en prioriteringsliste over hva som er aller viktigst og hva som er minst viktig når det kommer til beliggenhet.  

 

Hvordan skal dere bo?

Leilighet, rekkehus, enebolig, eller gårdsbruk? Hva er deres ønsker, og hva har dere realistisk mulighet til å kjøpe? Det hadde vært himmelsk om alle kunne fått en enebolig midt i sentrum, men dette er sjeldent tilfellet. Nå som dere har valgt ut område kan dere undersøke hva slags typer boliger som finnes der. Deretter er det viktig å tenke på hva dere faktisk trenger.

 

Dersom dere velger leilighet får dere nærhet til naboer, ofte mindre trapper, mulighet til sentral lokasjon, og mindre behov for vedlikehold av fasaden. På den andre siden kan leiligheter være mindre i størrelse, ha mye bråk rundt seg dersom naboene ikke tar hensyn og lite mulighet til hage og store uteområder.

 

Går dere for rekkehus får dere også nære naboer, men ikke i like stor grad som leilighetsbeboere. Dere får ofte mer plass og gjerne en god hageflekk på kjøpet. Samtidig ligger det få rekkehus i sentrumsområder, dere må fremdeles forholde dere til naboer vegg i vegg og dersom trapper er et problem for noen i husholdningen kan rekkehus vise seg dårlige valg.    

 

Eneboliger kommer i alle størrelser og fasonger. Man kan velge noe som ligger i nærhet til andre boliger, eller flytte langt vekk fra alle naboer dersom privatlivets fred står høyt. Hager kan omkranse eneboliger, så hvis fingrene deres er grønne kan flotte uteområder kultiveres. Likevel ligger også eneboliger ofte et stykke unna sentrum, og de i nærheten vil prisene stige. Det er også mye jobb med vedlikehold både inne og ute når det kommer til eneboliger, og hvert år vil du oppdage nye prosjekter.  

 

Ut i naturen

For mange er det viktig med et uteområde når ny bolig skal velges. Enten det er snakk om en balkong, veranda, terrasse eller hage – de fleste av oss higer etter muligheten til å åpne dørene og la luft strømme inn i boligen. Å kunne tre rett ut på en gressplen, eller legge seg godt til rette i solen like utenfor egen dør er drømmen om sommeren for oss nordmenn. Det kan føles klaustrofobisk å bo et sted som ikke har uteområde, spesielt når solen steker mot vinduene.

 

Om sommeren trekker vi ut av hulene våre og strekker oss mot sola. Ved å gå for en bolig som har plass til rekreasjon ute kan hjemmet ditt bli en enda viktigere del av livet. Har du mulighet til å sette av plass til vanninstallasjon vil dette kunne ta følelsen av hjemmekos enda høyere. Hva med et deilig boblebad på en solrik veranda, eller plassert på plenen i en velstelt hage?

 

Dersom du drømmer om dusjing i det fri kan dette fikses i de fleste boliger med et lite uteområde. Selv leiligheter med stor nok veranda kan installere utedusj. Her er det bare viktig å ta forhåndsregler. Skaff deg en dusjbunn så vann samles opp, og sett gjerne opp en skillevegg mellom dusjen og utsynet. Da hindrer du vann i å blåse over rekkverket og du får en mer privat dusjopplevelse. Med en soldusj slipper du også å tenke på kostnader og slitet med å lage det som en fast installasjon. Alt du trenger er en hageslange, så er du klar.   

 

Skjønnhet på innsiden

Når du begynner å dra på visninger er det viktig å enten gå for en bolig som møter mange av kravene dere stiller når det kommer til innvendig utforming, eller forsøke deg på et oppussingsobjekt dere kan forme helt selv.

 

Vinduer som gir mye naturlig lys er viktig for mange for at boligen skal være komfortabel å oppholde seg i. Det finnes ikke noe mer deprimerende enn en mørk og innestengt bolig. Dersom det er muligheter for det bør dere til og med se etter vinduer på badet. Selv et lite bad vil virke større hvis det kan fylles med naturlig lys fra et godt plassert vindu.

 

Hva slags kjøkken er der på jakt etter? Åpen løsning med stuen, eller et separat kjøkken i et annet rom? Hvordan vil dere at soverommene skal se ut? Hvor stor plass skal det være i stuen? Hvilket oppholdsrom bruker dere mest nå, og hvilket drømmer dere om å benytte dere mest av etter at dere har flyttet? Har dere behov for heis er det viktig å se etter bygg som tilbyr dette. Opplegg til vaskemaskin burde dere alltid merke dere, og hvorvidt standarden på boligen er god, eller om den må jobbes mye med for å bli akseptabel.

 

Til syvende og sist er det viktig at dere velger en god planløsning som passer deres behov. Nå som dere har gått gjennom listen over alt det er lurt å vurdere før boligkjøp er det bare å sette i gang letingen. Lykke til med nytt hjem!

 

 

Har du noen spørsmål? Kontakt vårt kundesenter her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Populære temaer

Inspirasjon Spørsmål og svar Utemiljø Produkt Tilbehør Helse Pizzaovn