Fremhevede artikler

Sorter etter tema
Mspa.no
Av

Boblebad kan nytes av de fleste – ja, selv gravide!

Dersom du skal bruke ni måneder på å skape nytt liv fortjener du all den velværen du kan få! Synk ned i et boblebad og nyt skapelsesprosessen.  

 

Sliten av å gro et faktisk menneske i magen? Det er forståelig! Det krever mye å bære frem et barn, og prosessen er ikke alltid like enkel eller komfortabel. Dersom du er en av de som har unngått visse avslapningsmetoder av frykt for å skade barnet kan du stresse ned. Nå har det kommet frem at boblebad, hvis gjort riktig, ikke er skadelig for fosteret.

Det har lege vært en utbredt myte at gravide ikke skal bade i boblebad. Frykten har vært at en økt kjernetemperatur, som man kan oppnå i boblebad, kunne skade fosterets utvikling. Men i 2018 ble det samlet inn resultater fra 12 ulike studier med 347 gravide som ikke viste noen økt risiko for påvirkning av barnets utvikling når du tar deg et boblebad. Ingen av studienes deltakere nådde en kjernetemperatur på 39 grader, grensen for overoppheting, da de benyttet seg av boblebad.  

Noen ting er det likevel viktig å tenke på dersom du ønsker å benytte deg av boblebad som gravid.

 

Kvinne kjenn din kropp

Du er den som kjenner deg selv og din kropp aller best. Som gravid vil du kanskje kjenne kroppen din litt ekstra også, på både godt og vondt. Hormonene som produseres under et svangerskap kan føre til litt av hvert, blant annet en høyere kroppstemperatur enn vanlig. Du kan derfor kjenne deg uvanlig varm når du går gravid. Dette kan igjen føre til at du kjenner deg ekstra opphetet i et boblebad.

 

Hvis du føler deg uggen eller dårlig når du sitter i badet må du bare gå ut. Det er ikke noe poeng i å prøve å holde ut noe som egentlig skal være en god opplevelse dersom den kjennes ubehagelig. Kjenn med deg selv om det føles riktig og godt ut å sitte i boblebadet, og stol på kroppen din dersom den sier ja eller nei.

Det er også viktig å vite at dersom du lekker fostervann skal du ikke oppholde deg i boblebad.  

 

Tid og temp

Som nevnt vil du kanskje være ekstra sensitiv mot varme under svangerskapet. Oversiktsartikkelen som la frem resultatene fra de 12 ulike studiene viste at gravide som sitter i varme bad i opptil 20 minutter ikke var i nærheten av å nå den kritiske kjernetemperaturen som viser til overoppheting. De oppholdt seg i bad på rett under 40 grader, og vi anbefaler derfor at ditt boblebad ikke overskrider denne temperaturen.  

 

Dersom du bestemmer deg for å ta en liten hvil i boblebadet er det også viktig at du ikke sitter for lenge. Ta gjerne en pause etter ti minutter, så holder du deg innenfor forskningens rammer med god margin. Og som nevnt tidligere, føler du deg dårlig går du ut av badet med det samme.

 

Hvis du er varm fra før av, enten fordi du har trent eller du har feber, vil sjansen for overoppheting øke betraktelig dersom du benytter deg av boblebad. Ta deg derfor en god hvil etter treningen før du hopper i badet, eller vent til feberen er borte dersom du er syk.

 

Hold det rent og pent

Det er alltid viktig å holde boblebad rene. Hvis du er gravid er hygiene ekstra elementært.

MSpa sine boblebad er utstyrt med smart filtrering og har gode filtre som rengjør skikkelig. Ta deg gjerne en dusj og skyll av deg svette og støv før du bader selv også. Dersom barn skal oppi boblebadet med deg så sørg for at de også er rene og pene, og gjerne at de har vært på toalettet først.

 

Ta med en venn

Nå som vi har stadfestet at du trygt kan oppholde deg i et boblebad som gravid er det viktig å nevne at du helst ikke skal være alene. I boblebad som er varme kan blodtrykket falle og føre til ubehag og svimmelhet for noen. Det er derfor fint at et er andre med deg i badet eller i nærheten som holdet et lite øye med formen din. Dersom du blir svimmel vil det være vanskelige å navigere seg trygt ut av boblebadet alene. Så be om hjelp hvis du kjenner deg ør i toppen.

Blodtrykksfall er helt vanlig i svangerskap, og som regel ikke farlig. Men ubehaget er ikke særlig gøy, og svimmelheten kan føre til knall og fall dersom du ikke passer på. Gjør som barna i barnehagen – hold i hånda til en utpekt kamerat.    

Dersom du viser forsiktighet, følger rådene for bading i boblebad som gravid og ikke overdriver kan du trygt nyte en liten spa-dag hjemme med god samvittighet.

 

Har du noen spørsmål? Kontakt vårt kundesenter her!

 

 

Les mer om rapportene fremlagt her:

 

Artikkel fra Norsk Helseinformatikk (NHI)

Artikkel publisert i The Telegraph

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Populære temaer

Inspirasjon Spørsmål og svar Utemiljø Produkt Tilbehør Helse