Fremhevede artikler

Sorter etter tema
MSpa.no
Av

15 tips for mer energi i hverdagen

  Helse

I dagens samfunn lever i fleste av oss et stressende liv, noe som stjeler energi og gjør at hverdagen blir mindre effektiv. Det er det heldigvis er rekke ting du kan gjøre noe med! Det eneste som skal til er enkle justeringer i valg du tar gjennom dagen – her er våre beste råd.   

Det er ikke helt innafor å helle i seg energidrikke, to flasker cola og 8 kopper kaffe daglig. Dette er kun snarveier til mer energi, det er dyrt og det gjør at kroppen din hater deg. Prøv heller disse tipsene for langvarig og god energi!

 

1. Spis variert og sunt

Dette er kanskje enklere sagt enn gjort, men prøv å prioritere mat som gir deg rikelig med energi – ikke bare tomme kalorier. Her strides de lærde om hva du bør prioritere, men de fleste er enig i at du bør unngå halvfabrikat, prioritere frukt og grønt, at proteinrik mat er bra og magre matretter gjør deg mindre sliten. Her er det bare å starte i det små og gradvis jobbe mot bedre spiserutiner.

 

2. Spis nok og ofte

Uten mat og drikke duger helten ikke. Du kan ikke forvente at bilen skal kjøre om du aldri fyller på drivstoff. Prøv å spise jevnt gjennom dagen og ikke alt for store måltider av gangen. Et stabilt blodsukker er alfa og omega for energinivået. Prøv ikke å la det går mer enn fire timer mellom hvert måltid, og fyll i tillegg gjerne på med frukt eller nøtter innimellom.

 

3. Unngå stress

Det å være stresset er verken moro eller bra for energinivået. Finn teknikker som passer for deg for å slappe av – og pust med magen. Mange bruker musikk, bøker eller yoga for å stresse ned. Her er det virkelig ikke noe fasitsvar, bare prøv å bevisstgjøre deg selv på det.

 

Det er lov å la ting fare innimellom, både når det kommer til jobb og privatliv. Ja, så rakk du kanskje ikke trene i dag, eller du ligger bak på en arbeidsoppgave grunnet forhold utenfor din kontroll, men alt løser seg – gi deg selv lov til å ikke være perfekt hele tiden.

 

4. Planlegg pauser

I en hektisk hverdag med tusen ting å gjøre kan det være vanskelig å prioritere pauser. Dette gjør at du lettere brenner deg ut, og dermed jobber mindre effektivt! Fyll opp lageret med energi med korte pauser innimellom. Det kan som sagt være vanskelig å ta seg tid, men da er et godt tips å faktisk legge inn et varsel på mobilen din.

 

5. Trening, trening og atter trening

Hva gjelder trening og energinivå gjentar ekspertene seg i det uendelige – men det er ikke uten grunn! Trening gir deg et innskudd av energi etter økten, men også på lang sikt vil trening kunne gi deg mer å gå på. Det sier kanskje seg selv, men dersom du er i bedre form vil hverdagens gjøremål gå enklere. Dermed sparer du energi og gir deg det overskuddet du så sårt ønsker.

 

6. Drikk nok vann

Kroppens funksjoner er avhengig av vann, og dermed er det viktig å fylle på i løpet av dagen. Er du dehydrert, blir du trøtt og slapp. Hvis du er dårlig til å huske å drikke, er det beste du kan gjøre å sørge for at vann er lett tilgjengelig og mer innbydende. Kjøp deg en god drikkeflaske eller piff opp vannet med frukt, grønnsaker eller urter. Det vil kroppen og energinivået ditt takke deg for!

 

7. Prioriter søvn

Det kan være vanskelig å prioritere søvn når listen over dagens gjøremål er langt som et uvær. Du får prøve å tenke at dersom du er opplagt og full av energi på dagen får du faktisk mer gjort!

Sju timer er et godt antall timer for friske, voksne mennesker. Mulighet til å sove lenger? Vel, ikke gå i den fellen! For mange timer vil bare gjøre deg slapp og trøtt dagen etter.

 

8. Få deg en fast døgnrytme

Og apropos søvn: Prøv å lage deg gode rutiner og ha en noenlunde fast døgnrytme. Hvis du klarer å legge deg og stå opp til stort sett samme tid hver dag, vil dette ha positiv effekt på energinivået ditt. Vi er skapt for å være aktive på dagtid og sove om natten. Faktisk vil kroppstemperaturen og stoffskiftet synke på nattestid, noe som er grunnen til at man kvaliteten på søvnen er dårligere om dagtid.

 

Dette kan være vanskelig å gjennomføre dersom du arbeider i skift, men her er det også ting man kan gjøre. Se til at rommet er fullstendig mørklagt og kjølig når du skal sove, samt at du prioriterer vekk nikotin, koffein og prøv å holde en «normal» måltidsrytme. Det vil si at man spiser et lett måltid før man sover etter nattarbeid, og når man står opp etter nattarbeid tenker middagsmat.

 

9. Unn deg litt ekstra i hverdagen

Har du det bra får du også mer energi. Det å unne seg litt hverdagsluksus burde alle få lov til. Dette kan være store eller små gleder som gir deg energi, en følelse av velvære og trivsel. Dersom du trives her i livet vil enkle gjøremål kjennes lettere.

 

Du kan for eksempel ta en tur til frisøren, et glass vin på kveldstid, ha en spakveld, eller unne deg noe i hjemmet som gjør at kosen sitter løsere. Hva med en prosjektor i stuen, et boblebad i hagen eller en ny spillkonsoll? Disse finnes i mange prisklasser og kan med litt sparing bli en realitet.

 

10. Bruk tid på bra mennesker

Tenk på menneskene du har rundt deg: Stjeler de energi, eller gir de deg energi? Et godt vennskap, en bra samboer eller gode kolleger gir deg mer energi i hverdagen, mens det motsatte stjeler den. Positive mennesker som ønsker deg vel vil gjøre underverker for energinivået. Vær litt egoistisk her – hvilke relasjoner er det som gir deg noe, og hvilke bør du kanskje nedprioritere?

 

11. Dropp joggebuksa!

Å, den deilige kosedressen eller pysjamasen – balsam for sjelen etter en lang arbeidsdag. Eller? Det kan friste og være behagelig, men godt for energinivået er det ikke. Finn frem et flott antrekk selv når du er sliten. Den følelsen du får vil gi en ekstra gnist av energi hver gang du ser deg i speilet eller får en kompliment.

 

12. Ha det ryddig rundt deg

Har du noen gang lagt merke til at dersom du har det ryddig rundt deg, blir ting gjort? Har du det organisert i rommet du befinner deg i føles det også som om hodet blir mer organisert. På den måten bruker du energien riktig i stedet for å kaste den vekk. Da blir det igjen slik at du har mer energi til overs for andre ting enn dagens hovedoppgaver.

 

13. Ta deg en ettermiddagsblund

«Power-nap», «cowboy-strekk», «middagslur», «høneblund» – kjært barn har mange navn. En kort blund når du føler deg sliten hjelper deg med å lade batteriene, slik at du er klar for resten av dagen og kvelden. Her gjelder imidlertid samme regel som ved søvn generelt – ikke sov for lenge! Du bør ikke sove lenger enn 15 minutter på ettermiddagen. Dersom du gjør det, vil det kunne gjøre mer vondt enn godt, samtidig som det kan være vanskeligere å sove på kvelden og opprettholde en god døgnrytme.

 

14. Meditasjon

Hvis man skal beskrive hva meditasjon er, vil mange tenke på munker eller yogier som sitter i lotusposisjon og har brukt år på å trene seg opp. Da kan det virke uoppnåelig for folk flest, men det er det faktisk ikke! Det krever bare litt øvelse og trenger ikke å gjøres så komplisert. 15 minutter er mer enn nok. Finn deg en behagelig sittestilling, lukk øynene og pust. Prøv å ikke fokusere på noe annet enn pusten din. Tankene flyr, men prøv å hele tiden rette oppmerksomheten tilbake til pusten din. Klarer du dette, vil du kunne oppleve en mer energirik hverdag, redusere stress og få en bedre en bedre konsentrasjonsevne.

 

15. Ta deg et varmt bad

Ta deg tid til å ligge vektløs i boblebadet ditt, eller fyll badekaret med behagelig varmt vann. Bruk gjerne anledningen til å gjøre litt aromaterapi på egenhånd med deilige dufter. Prioriter deg selv, og la det varme vannet ha sin beroligende virkning på kroppen. Klarer du å gjøre dette på en jevn basis, vil det definitivt ha en positiv innvirkning på det daglige energinivået.

 

 

Har du noen spørsmål? Kontakt vårt kundesenter her!

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Populære temaer

Inspirasjon Spørsmål og svar Utemiljø Produkt Tilbehør Helse